Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Prosecco

Povestea de succes a Prosecco-ului a început în 1876, odată cu înființarea primei școli de viticultură din Italia. Împreună cu viticultorii locali, au fost dezvoltate cele mai bune metode de cultivare a strugurilor. Cultivarea pantelor abrupte a început încă de pe atunci, continuând până în prezent, acestea fiind terasate manual fără niciun tip de mecanizare. În plus, producția de vin spumant, în rezervoare sub presiune special concepute în acest scop, a fost perfecționată de-a lungul deceniilor, pentru a garanta cele ... ...citește mai mult

Un Prosecco plin de prospetime cu un miros placut cu note fructate de mere golden, piersica si flori de acat. Gustul este fin, armonic, si cu o aciditate foarte bine ...

Clasificare -

Clasificare prosecco -

Regiune -

Crame -

Soi strugure +

An +

  Cantitate +

  Pret

  Prosecco

  Povestea de succes a Prosecco-ului a început în 1876, odată cu înființarea primei școli de viticultură din Italia. Împreună cu viticultorii locali, au fost dezvoltate cele mai bune metode de cultivare a strugurilor. Cultivarea pantelor abrupte a început încă de pe atunci, continuând până în prezent, acestea fiind terasate manual fără niciun tip de mecanizare. În plus, producția de vin spumant, în rezervoare sub presiune special concepute în acest scop, a fost perfecționată de-a lungul deceniilor, pentru a garanta cele mai bune arome, precum și prospețimea Prosecco-ului, îmbuteliat de până la șase ori pe an.
  Înființat în 1962, consorțiul cu același nume, și-a propus să protejeze produsele și originile acestora. Mai presus de toate, au fost definite limitele exacte ale zonei de producție pentru a garanta originea pe viitor. Șapte ani mai târziu, acest proiect a dus la recunoașterea Prosecco Conegliano Valdobbiadene ca vin DOC. În 2009, cel mai înalt nivel de calitate italian DOCG a fost recunoscut prin adăugarea denumirii Superiore.
  În iulie 2019, regiunea din nord-estul Italiei va primi o nouă apreciere specială: Comitetul Patrimoniului Mondial a declarat dealurile Prosecco dintre Conegliano și Valdobbiadene drept sit al Patrimoniului Mondial Natural UNESCO. Ambițiosul proiect de recunoaștere ca peisaj unic, care merită protejat a început în 2008, iar acum, acest peisaj, caracterizat de pante abrupte, parcele mici și terase înguste, păduri și sate, a primit titlul mult râvnit.

  Începând cu secolul al XVII-lea, aici a fost creat un mozaic impresionant de plantații verticale și paralele. Metoda de creștere „Bellussera”, care a început în secolul al XIX-lea, a avut o contribuție decisivă la aspectul vizual al peisajului actual. Acest teren dificil și accidentat a fost cultivat de-a lungul secolelor de către agricultori și, potrivit Comisiei UNESCO, este o mărturie a interacțiunii strânse dintre om și natură.
  Zona Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG se întinde astăzi pe aproximativ 6.500 de hectare și este împărțită în 15 localități. Condițiile climatice sunt ideale pentru viticultura practicată aici: verile nu sunt prea călduroase, iernile nu sunt prea aspre, iar precipitațiile medii anuale sunt în cantitate suficientă. Mulțumită condițiilor topografice, viile de aici, spre deosebire de provinciile DOC Treviso și Asolo situate în exterior, sunt cultivate exclusiv pe pante sau pe pante abrupte.
  Baza pentru Prosecco o reprezintă strugurele galben-auriu Glera, care  iar conținutul de struguri Glera trebuie să fie de minim 85%. În funcție de preferințele viticultorului, de locație și de recoltă, acest soi este amestecat cu cantități mici de struguri albi din soiurile autohtone Verdiso, Bianchetta, Perera și Glera Lunga.
  În semn de recunoaștere a eforturilor și realizărilor remarcabile ale viticultorilor, statutul DOCG a introdus și adăugarea „Rive”, descrierea colocvială a podgoriilor abrupte. Acestea reprezintă unicitatea unui total de 43 de arii mai mici, din zona Conegliano Valdobbiadene. Caracteristicile și particularitățile podgoriilor și ale microclimatelor, care variază de la un loc la altul, sunt evidente aici în toată diversitatea lor și dezvăluie marele potențial al Prosecco-ului.
  Produsele de top, care provin din zona Cartizze, cu o întindere de  primesc denumirea „Superiore di Cartizze”. Prestigioasa zonă Cartizze este orientată cu partea abruptă spre sud și este situată pe teritoriul localității Valdobbiadene, cu o suprafață totală de doar 106 hectare. Strugurii din prestigiosul „Superiore di Cartizze” sunt cultivați și vinificați în Valdobbiadene, între dealurile dintre cătunele Santo Stefano, San Pietro di Barbozza și Saccol. Un randament și mai mic la hectar precum și cultivarea exclusiv manuală a podgoriilor și, vița de vie străveche, constituie fundamentul vinurilor de calitate superioară din această zonă de producție cu o tradiție îndelungată. Diferitele soluri din zonă contribuie în mod direct la gama largă de arome și la vivacitatea spumantelor produse aici.

  Producători

  NU RATA NOUTĂȚILE

  Abonează-te la newsletter

  Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.