Vin Chianti
Afișez toate cele 15 rezultate
-
Vin Alb Pomino Bianco DOC, Toscana, Villa di Petrognano, 2021, Fattoria Selvapiana, 750 ml
98.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Classico Riserva DOCG, Sangiovese 100%, Toscana, 2018, Berardenga, Felsina, 750 ml
180.00 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Classico Riserva DOCG, Sangiovese 100%, Toscana, 2018, La Forra, Tenuta di Nozzole, 750 ml
149.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Classico Riserva DOCG, Sangiovese 100%, Toscana, 2019, Rancia, Felsina, 750 ml
299.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Colli Senesi DOCG, Sangiovese 100%, Toscana, 2020, Berardenga, Felsina, 750 ml
81.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Rufina DOCG, Toscana, 2020, Fattoria Selvapiana, 750 ml
87.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Pomino Rosso DOC, Toscana, Villa di Petrognano, 2019, Fattoria Selvapiana, 750 ml
102.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Toscana IGT, 60% Merlot, Fornace, 2017, Fattoria Selvapiana, 750 ml
165.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Toscana IGT, Sangiovese 100%, Fontalloro, 2019, Felsina, 750 ml
345.00 leiAcest produs are mai multe variații. Opțiunile pot fi alese în pagina produsului.Evaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Castello di Farnetella IGT, Toscana, Poggio Granoni, 2018, Felsina, 750 ml
179.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Classico Gran Selezione DOCG, Sangiovese 100%, Colonia, 2018, Felsina, 750 ml
699.00 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Castello di Farnetella IGT, Toscana, Poggio Granoni, 2006, Felsina, 750 ml
225.50 leiEvaluat la 0 din 5 -
Vin Rosu Chianti Classico Gran Selezione DOCG, Sangiovese 100%, Colonia, 2017, Felsina, 750 ml
689.50 leiEvaluat la 0 din 5
Vin Chianti vs. Vin Chianti Classico – Care este diferența dintre cele două tipuri de vin?
Zona viticolă Chianti este cuprinsă între provinciile italiene Florența și Siena. Chianti Classico este o zonă mai restrânsă decât Chianti, fiind totodată și cel mai istoric și tradițional teritoriu pentru producerea unui vin Chianti. mai mult...
Atât Chianti, cât și Chianti Classico sunt obținute în mare parte din principalul soi de strugure roșu din Toscana, și anume: Sangiovese. Un vin Chianti trebuie să aibă în compoziție cel puțin 70% strugurii Sangiovese, în timp ce Chianti Classico stabilește standardul la 80%. Restul de 30% pentru un vin Chianti, respectiv 20% pentru un vin Chianti Clasicco, poate fi format din soiuri de struguri internaționale, precum: Merlot, Cabernet Sauvignon sau Syrah, cât și soiuri autohtone precum Colorino sau Canaiolo. Bineînțeles, se pot face și 100% din struguri Sangiovese.
În anul 1716, Ducele Cosimo al III-lea de’ Medici a stabilit clar granițele teritorului Chianti Classico, iar anul acesta, în 2024, Chianti Clasicco sărbătorește cea de-a 308-a aniversare.
În concluzie, un vin Chianti Clasicco poate fi realizat doar cu struguri din regiunea Chianti Clasicco, în timp ce un vin Chianti, poate fi obținut din strugurii din toată regiunea Chianti.
În portofoliul vinoamo iti punem la dispozitie următoarele vinuri Chianti: La Forra 2018, Rancia 2019, Berardenga 2020, Chianti Rufina 2020, Colonia 2017, Poggio Granoni 2006, Poggio Granoni 2018.
Deasemenea, dacă îți dorești să alegi un alt tip de vin, îți oferim următoarele categorii, din care iți poți alege: Vin roșu, Vin alb, Vin Rose, Vin Spumant, Prosecco, Vin premiat, Primitivo di Manduria.
Câte tipuri de vin Chianti DOCG există?
Chianti DOCG este împărțit în șapte subzone, după cum urmează:
- Chianti Rufina
- Chianti Colli Senesi
- Chianti Colli Aretini
- Chianti Montalbano
- Chianti Colli Fiorentini
- Chianti Colline Pisane
- Chianti Montespertoli
Însă, dintre toate aceste subdiviziuni, vinurile din Chianti Rufina și Chianti Classico sunt cele mai apreciate. Chianti DOCG are două categorii de calitate superioară: Chianti Superiore, pentru vinurile obținute din producții mai mici decât Chianti pur și Chianti Riserva, pentru vinurile maturate timp de cel puțin doi ani.
Vin Chianti Rufina
Zona Chianti Rufina este considerată că produce cel mai bun vin Chianti, după Chianti Clasicco. Chianti Rufina este o zona viticolă destul de mică, cu producție anuală de aprox. trei milioane de sticle de Chianti vin. Ca parte a Chianti DOCG, Rufina trebuie să conțină cel puțin 70% Sangiovese, restul fiind un amestec din Canaiolo, Colorino sau soiuri de strugurii roșii internaționale.
Rufina este cea mai îndepărtată coastă și se mândrește cu podgorii la altitudine mai înaltă datorită locației sale la poalele Munților Apenini. Clima sa mai rece permite coacerea mai lentă a Sangiovese-ului. Cu o diferență substanțială între temperaturile de zi și de noapte, vinul Chianti Rufina își păstrează aciditatea și parfumul minunat, deși vinurile pot fi tari și colțoase.
Vin Chianti Colli Senesi
După vinurile Chianti Rufina, vinurile Chianti Colli Senesi sunt următoarele vinuri demne de remarcat. Apropierea de DOCG-urile Brunello di Montalcino și Vino Nobile di Montepulciano duce la o suprapunere ocazională, ceea ce adaugă entuziasm cu privire la perspectivele de calitate ale vinurilor din Colli Senesi.
Cum asociezi culinar un vin Chianti Classico?
Dacă ai primit sau ai cumpărat un vin Chianti, și nu știi exact alături de ce preparate culinare să îl servești, ca să ai cea mai bună experiență, îți oferim câteva opțiuni:
- Dacă este un Chianti vin tânăr, se potrivește fabulos cu:
- Paste cu sosuri de roșii
- Tocănițe cu carne și sos roșu
- Pizza
- Brânză pecorino
- Selecție de salam-uri
- Supe de năut/fasole/linte
- În schimb, dacă ai la îndemână un Chianti vin cu ceva vechime, poate un Chianti Clasicco Riserva, atunci cel mai bine este să îl combini cu:
- Fripură de vânat
- Friptură de miel
- T-bone steak
- Cârnați toscani
- Carne de vițel la cuptor
- Cartofi la cuptor
Piramida calității – Chianti vin
-
Chianti DOCG
Trebuie să aibă minim 70% struguri Sangiovese în compoziție și să fie maturat pentru cel puțin cel 6 luni, înainte de a fi lansat pe piață.
-
Chianti din Subzone
Cel mai bun vin Chianti provine din subdiviziunile Chianti Rufina și Chianti Colli Senesi, urmate de Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, iar pe ultimul loc se află Chianti Montespertoli.
-
Chianti Clasicco DOCG
Trebuie să conțină cel puțin 80% struguri Sangiovese și să fie ținut la maturat pentru minim 12 luni, înainte de lansarea pe piață.
-
Chianti Clasicco Riserva
Trebuie să fie maturat pentru cel puțin 24 de luni înainte de lansare, să fie mai concentrat și să aibă o structură și o complexitate mai ridicată.
-
Chianti Clasicco Grand Selezione
Trebuie să fie măturat cel puțin 30 de luni înainte de lansare și să fie obținut din cei mai buni struguri, din cele mai bune culturi ale celor mai buni ani. Chianti Classico Riserva Grand Selezione este cea mai înaltă calitate pe care o poate avea un vin Chianti.
Dacă ai rămas cu întrebări și îți dorești să ne contactezi, așteptăm să ne scrii pe office@vinoamo.ro sau să ne apelezi la nr. 0743864600 și te vom ajuta să alegi cel mai potrivit Chianti vin pentru tine.