Felline

Felline

producator-vinuri-italiene-felline

Cand lui Gregory Perrucci i se spune ca presa internationala de specialitate il considera ca fiind “ salvatorul Primitivo-ului” el doar zambeste si raspunde: “ Oh, asta a fost de mult, acum exploram idei total diferite!” Si se pare ca nu duce niciodata lipsa de idei noi, poate pentru ca a fost intotdeauna un spirit extrem de creativ, pasionat de lumea artelor, absolvent de conservator, intentia lui initiala fiind aceea de a deveni pianist.

Dupa absolvirea conservatorului impreuna cu fratii sai, a trebuit sa preia conducerea afacerii tatalui lor, Constantino Perrucci, unul dintre cei mai mari producatori de vin varsat din Puglia de la acea vreme, care in anii 70 si 80 facea cupaje de vinuri provenite de la diversi producatori si le vindea apoi la crame mari sau chiar si faimosului producator de Vermouth, Martini & Rossi.
Gregory nu a considerat acest tip de afacere suficient de vizionara si in anul 1994 decide sa isi cumpere o podgorie de 9 hectare, FELLINE, denumita dupa un sit arheologic important, aflat in apropierea localitatii sale natale, Manduria.

felline-harta

Deja dupa primii 2 ani de productie, care au insumat doar 6000 de sticle, Primitivo-urile lui Gregory Perrucci au reusit sa-si faca un nume si sa-si castige o buna reputatie in domeniu. De la bun inceput viziunea lui a fost sa se focusesze pe soiurile autohtone de struguri, urmand modalitatea clasica de cultivare, de tip arbusti.O varianta de cultivare a vitei de vie destul de riscanta din punct de vedere economic, pentru ca aceasta forma de cultivare numita de localnici” Albarello”, poate fi efectuata doar manual printr-o tehnica extrem de complicata, motiv pentru care aceste vii erau tot mai greu de ingrijit de detinatorii lor iar cand acestea au devenit disponibile la preturi atractive, unele din acestea au fost inglobate in crama Felline, ajutand la dezvoltarea rapida a cramei.


In anul 1996 Gregory Perrucci impreuna cu sotia sa Elisabetta decid sa infiinteze “Accademia dei Racemi”. La inceput a fost doar un forum in care viticultorii locali schimbau intre ei diverse idei, insa in timp din aceasta colaborare a luat nastere o strategie unica, care a ajutat cramele membrilor sa devina afaceri de succes. In acest mod, chiar si cele mai mici crame au reusit sa aiba acces la diversi specialisti, agronomi sau geologi, care au putut sa-i indrume si sa-i ajute sa isi adapteze soiurile de struguri cultivate, la tipologiile de soluri pe care le detineau.


La finele anilor nouazeci, Gregory Perrucci descopera impreuna cu Robert Cipresso , pe dealurile din Martina Franca, un soi de strugure aproape disparut, Fiano Minutolo.
Fiano Minutolo nu este inrudit cu soiul Fiano pe care-l cunoastem din Campania, ci cu soiul Moscato.
Rezultatul acestei descoperiri a dat nastere unui superb vin alb, realizat dintr-un cupaj de 70% Fiano Camano si 30% Fiano Minutolo, care a devenit imediat de la lansare, o noua eticheta de success a cramei. Si asta pentru ca Gregory Perrucci si partenerul sau din Accademia dei Racemi, Salvatore Mero, nu sunt niciodata in lipsa de idei noi.

“Gregory Perrucci a creat aici un fel de insitutie de salvare a micilor crame traditionale, care erau in pericol de extinctie: Masseria Pepe, al carei Primitivo este cultivat pe soluri nisipoase aflate in apropierea marii, Podgoria Sinfarosa cu solul sau negru si adanc, Tenuta Pozzopalo situata pe un deal batut de vanturi si avand un sol calcaros si inchis la culoare, Torre Guaceto unde soiurile Ottovianello si Susumaniello si-au gasit o casa noua si nu in ultimul rand, podgoria Casale Bevagna cu solurile sale rosiatice de densitate medie situate in zona municipalitatii Guagnano” – GAMBERO ROSSO 2010

 

  • Anul infiintarii: 1993
  • Proprietar: Gregory Perrucci
  • Oenolog: Salvatore Mero
  • Productie anuala: circa 1.200.000 sticle
  • Suprafata cultivata: 150 hectare
  • Cultivare: conventionala si partial ecologica.
Shopping Cart