Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Felsina

„Fèlsina face parte dintre etichetele cult ale Toscanei. Pe de altă parte, vinurilor pure, nu prea le pasă de modele efemere și strălucesc prin eleganță și personalitate.” GAMBERO ROSSO

Fontalloro și Rancia sunt vinuri emblematice ale Toscanei. Gambero Rosso include Fèlsina între primele zece crame ale Italiei. Nu se poate obține mai mult pe scena vinurilor italiene.

Era anul 1966 când marele armator Domenico Poggiali din Ravenna a cumpărat proprietatea abandonată din Castelnuovo Berardenga, în cel mai sudic colț al regiunii Chianti Classico. La acea vreme, Fattoria di Fèlsina nu cuprindea nici măcar 10 hectare de teren. Puținele vii erau folosite doar pentru aprovizionarea cu vin a fermelor din sat. Noul proprietar a recunoscut calitatea terenului colinar, care era situat de la poalele zonei Chianti Classico de pe lângă Siena până la flancurile estice ale văii Ombrone, nu departe de Montalcino, în Colli Senesi. Treptat, Domenico Poggiali a cumpărat aproximativ 500 de hectare de teren, din care astăzi aproximativ 95 sunt dedicate viticulturii. Pe restul terenurilor sunt plantații de măslini, terenuri agricole și păduri.

La începutul anilor 1970, Poggiali a construit și crame de vinuri pentru a rezista fluctuațiilor mari de temperatură. Împreună cu fiul său, Giuseppe, a construit crama de la zero. În vremurile în care viticultura italiană, și în special Chianti, trecea prin cea mai dificilă fază a sa, acest lucru a fost considerat un gest nebunesc. Bineînțeles că întreaga familie a pus umărul, inclusiv fiica sa Gloria, care se căsătorise cu profesorul de literatură Giovanni Mazzocolin. Iar pentru că acesta câștiga extrem de puțin ca profesor, a trebuit să lucreze și el la cramă. Și chiar în vânzări. Dar profesorul iubitor de artă era mai preocupat de calitatea vinurilor. Acesta l-a întâlnit pe Franco Bernabei, un oenolog din regiunea Veneto care studiase în Conegliano, și a pus în aplicare sugestiile acestuia cum ar fi reducerea randamentului prin păstrarea doar a celor mai sănătoși și rezistenți butuci de viță de vie, recoltarea mai târzie și culegerea strugurilor mai maturi, folosirea unor tehnologii mai moderne pentru depozitare și selecția diferiților butuci de Sangiovese.

În timp ce jumătate din Italia se baza pe Cabernet și alte vinuri asemănătoare, Fèlsina producea vinuri pure de Sangiovese. Fontalloro și Rancia își vor face apariția în 1983 și vor aduce faima Fattoria di Fèlsina. De asemenea, în 1983 s-a decis ca în viitor să se producă vinuri cât mai apropiate de terroir-ul nativ. Pentru Mazzocolin biodiversitatea ridicată a podgoriilor și protecția de dăunători a zonelor cultivate au fost mult mai importante decât randamentul culturilor.

În prezent, nepotul fondatorului, Giovanni Poggiali, administrează crama și podgoriile nou construite, păstrând cu fidelitate rețeta de succes a inaintasilor sai. 

  • Anul înființării: 1966
  • Proprietari: Fèlsina s.p.A. 
  • Oenolog: Stefano Rossi, Franco Bernabei în calitate de oenolog consultant
  • Inginer agronom: Alessandro Chellini
  • Producție anuală: aproximativ 500 000 de sticle
  • Suprafata cultivata: aproximativ 95 de hectare
  • Cultivare naturală

NU RATA NOUTĂȚILE

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.