Hofstätter

Hofstätter

Martin Foradori-Hofstätter este un gânditor non-conformist. El a preluat afacerea de familie, aflata la a patra generație, inca de la o vârstă fragedă și a extins-o în mod constant și a transformat-o in ceea ce este ea astazi. Crama este formată din mai multe foste ferme și cinci „Ansitzen”, așa cum sunt numite marile moșii istorice din Tirolul de Sud. 

Vinurile sunt, de asemenea, numite după acestea: Kolbenhof, Rechtenthaler Schlossleiten, Barthenau cu Yngram, Steinraffler, Oberkerschbaum și recent achiziționatul Maso Michei din sudul Trentino, un sit remarcabil de mare altitudine, din unde isi trag rădăcinile strămoșii paterni, din ramura Foradori. Astăzi, Martin Foradori- Hofstätter ne spune cu mândrie justificată că podgoria familiei este singura din Tirolul de Sud cu vii situate atat la vest cat și la est de râul Adige. 

Cele aproximativ 50 de hectare de podgorii se află pe o mare varietate de soluri și în diferite micro-climate, ce se intind de la 250 m pana la circa 850 m deasupra nivelului mării. Unii struguri prosperă în soarele dimineții, alții încă primesc lumină și căldură seara devreme. Unele podgorii sunt situate pe pante atat de abrupte, incat privind în sus dinspre vale inspre stâncile incojuratoare, se poate auzi: „Care nebun cultivă viță de vie acolo sus?

hofstater-harta

Sediul cramei se află în Centrul orașului Tramin, unde Martin Foradori-Hofstätter, din lipsă de spațiu, a construit noua cramă în 1997, sub forma unui turn, situat chiar lângă turnul bisericii, creând astfel un contrast arhitectural în centrul istoric al satului. Moșia istorică din secolul al 16-lea care a fost cândva oficiul poștal imperial și a devenit hanul „Schwarzer Adler” în jurul anului 1900, a fost condus de mătușa lui Martin Foradori. Soțul ei, Joseph Hofstätter, a presat primele vinuri în pivnița hanului și astfel s-a fondat crama.

Podgoriile sunt cultivate in sistemul „ Close to nature” ceea ce implica o muncă manuală elaborată. Fiind una dintre primele crame din Tirolul de Sud care s-au bazat pe sistemul de „tăierea blândă”, obținand astfel o viță de vie sănătoasă și de lungă durată. Unele vii au acum peste 70 de ani și stau la baza unor vinuri unice. Și aici, crama Hofstätter a fost un pionier în regiune fiind primul producator de vin, căruia i s-a permis să-și numească vinurile după situl din care provin, în acest caz „Vigna”, comparabil cu „Cru” din Franța.

În pivniță, însă, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Aici intalnim cea mai modernă tehnologie, butoaie din oțel inoxidabil și lemn, pentru a putea procesa perfect fiecare soi de struguri și fiecare locație in parte . În anul 2013, au fost introduse butoaie de beton inovatoare, o premieră pentru Tirolul de Sud în producția de vin. Datorită esteticii lor speciale, ele au devenit o adevarata atracție a cramei.

 

Accentul se pune pe soiurile regionale de struguri, în primul rând si desigur, pe Gewürztraminer  care la urma urmei, este cel care a facut Tramin-ul atat de cunoscut in lume, acest soi de strugure originar din aceste locuri, fiind menționat în cronici inca din anul 1145. În plus, trebuiesc mentionate soiurile Weissburgunder (Pinot Blanc) și diverse alte soiuri de vin alb, precum și soiurile tipice de struguri autohtone Lagrein și Vernatsch. Alături de Traminer, însă, Pinot Noir este unul dintre cele mai de succes vinuri ale moșiei. Vigna Sant’Urbano din podgoriile extreme ale Hof von Barthenau, este cu siguranță cel mai decorat Pinot Noir din Italia și superior multor alte soiuri de Pinot Noir francez, deși, desigur, diferit datorită originii sale.

Gewürztaminer de la Kolbenhof este omologul de pe celalalt mal a Etsch-ului, la fel de apreciat. Vinurile absolute de top își onorează strămoșii cu etichetele lor: Ludwig Barth von Barthenau, care a cultivat cândva Pinot Noir Roccolo în Mazon, Gewürztraminer Pirchschrait la Kolbenhof este un tribut adus lui Konrad Oberhofer, care a fost primul care a vinificat strugurii podgoriilor individuale separat în anii 1930. Și Gewürztraminer Vigna Rechtenthaler Schlossleiten Spätlese, care îl comemorează pe Joseph Hofstätter, fondatorul cramei.

„Crama lui Martin Foradori este una dintre cele mai moderne și dinamice din țară … O atenție deosebită este acordată strugurilor tradiționali, dar crama este, de asemenea, întotdeauna pregătită să răspundă noilor cerințe ale pieței și își extinde acoperirea cu strategii agresive de marketing.” GAMBERO ROSSO

 

    • Anul înființării: 1907
    • Proprietar: Familia Foradori-Hofstätter
    • Oenolog: Markus Heimel
    • Producție anuală: aproximativ 720.000 de sticle
    • Suprafata cultivata: aproximativ 54 hectare
    • Cultivare: naturală

Shopping Cart