Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

San Giorgio

Atunci când vorbim despre podgoriile unice din Montalcino, Tenuta San Giorgio este una dintre podgoriile care eclipsează concurența de rang înalt. Aceasta este situată pe pantele aflate la poalele Monte Amiata din Castelnuovo dell’Abate, la sud-est de Montalcino și la doar câțiva kilometri de mănăstirea veche de o mie de ani Sant’Antimo. Dealurile ușor însorite din Valea Orcia sunt considerate unele dintre cele mai importante zone de producție a marilor vinuri Brunello și Rosso di Montalcino.

San Giorgio a fost fondat la doi ani după introducerea denumirii DOCG Brunello di Montalcino în 1980, pe proprietatea originală a familiei Ciacci Piccolomini. Familia Tipa-Bertarelli a absorbit în cele din urmă Tenuta în noiembrie 2016, după mai multe schimbări de proprietate, în cadrul ColleMassari Group, care include și crama învecinată Poggio di Sotto. De atunci, o atenție deosebită a fost acordată păstrării viilor de 20-36 de ani și viticulturii ecologice și durabile.

Suprafața cultivată se întinde pe 146 de hectare de teren, dintre care 25 de hectare sunt plantate numai cu Sangiovese. Aceste vițe de vie orientate spre sud-est tind să urce pe pante abrupte, stâncoase, cu un subsol de pietriș și argilă la o altitudine de 250 de metri, în timp ce la 450 de metri cresc pe un sol predominant nisipos. O briză mediteraneană uscată în vest și variațiile de temperatură care apar între zi și noapte, asigură atingerea maturității ideale a exigenților struguri Sangiovese Grosso.

Podgoria produce doar două etichete ale căror nume sunt adânc înrădăcinate în istoria zonei: Brunello di Montalcino numit „Ugolforte” este dedicat unui erou local care a condus lupta pentru libertate a cetățenilor din Siena împotriva cuceritorilor din regatul sicilian în secolul al XII-lea. Gama este completată de Rosso di Montalcino „Ciampoleto”, al cărui nume, pe de altă parte, amintește de termenul „Ciampolo”, care în dialectul local desemnează un teren deosebit de potrivit pentru viticultură.

Filozofia de producție a fost readaptată la stilul tradițional Brunello sub conducerea oenologului Luca Marrone. Prin urmare, butoaiele de stejar barrique ale proprietarului anterior au fost înlocuite cu butoaie mari de lemn, care dau naștere la două vinuri roșii catifelate. Vinurile se bucură de o mare popularitate, de exemplu, Tenuta San Giorgio este furnizorul oficial al Gărzii Elvețiene Papale. Așadar, nu este cu siguranță o coincidență faptul că San Giorgio are un statut special justificat pe scena vinului toscan. 

  • Anul înființării: 1982
  • Proprietar: Familia Tipa-Bertarelli
  • Oenologi: Luca Marrone și Federico Staderini
  • Producție anuală: aproximativ 60 000 de sticle
  • Suprafata cultivata: aproximativ 26 de hectare
  • Viticultură ecologică (necertificată)

NU RATA NOUTĂȚILE

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.