Tenuta di Nozzole

Tenuta di Nozzole

producator-vinuri-italiene-san-polo

„Achiziționarea proprietății de către familia Allegrini, a scos în sfârșit la lumină întregul potențial al acestor minunate podgorii, care, din cauza unor circumstanțe nefavorabile, nu a putut fi exploatat de către proprietarii anteriori.” – GAMBERO ROSSO

tenuta-di-nozzole-harta

Pe versantul estic al Montalcino se află drumul care duce la Castelnuovo dell’Abate, care se află în cadrul podgoriei Val d’San Polo, situată în Orca și accesibilă doar pe un drum neasfaltat. În 2007, Marilisa Allegrini și Leonardo Lo Cascio, un cunoscut distribuitor de vinuri italiene în SUA, au achiziționat crama de lângă cătunul Podernovi, care i-a convins atât pe iubitorii de frumos, cât și pe ecologiști. Cei doi viticultori, care cultivă cu succes și podgoria Poggio al Tesoro din Bolgheri, în Toscana, urmăresc obiectivul ambițios de a dezvolta fără compromisuri podgoria de 22 de hectare într-o cramă de renume mondial. De aceea, fac tot posibilul pentru a maximiza potențialul terroir-ului.

Marilisa Allegrini, care își câștigase deja faima în Veneto – mai precis în Valpolicella, leagănul celebrului Amarone – și al cărei nume nu este deloc străin industriei vinului din Italia, nu a început imediat producția, ci a testat mai întâi în detaliu solul și clonele. De asemenea, a analizat mai atent documentele referitoare la altoirea viței de vie. În prezent, podgoriile sunt cultivate după criterii naturale și plantate dens cu viță de vie la altitudini mari. Jumătate din cele 17 hectare de podgorii sunt înregistrate pentru Brunello.

Crama ultramodernă, complet subterană și construită în conformitate cu principiile arhitecturii ecologice, găzduiește butoaie de diferite dimensiuni. Volumul recipientelor variază de la butoaie mici de stejar barrique la butoaie cu o capacitate de 30 de hectolitri. Pentru fermentația malolactică, proprietarii domeniului preferă rezervoarele de ciment în locul celor din oțel inoxidabil.

În trecut, vinurile San Paolo au fost premiate în repetate rânduri de reviste de specialitate precum „Wine Spectator”, „The Wine Advocate” și „Wine Enthusiast”. De exemplu, vinurile Brunello din 2003-2007 au fost recompensate în mod regulat cu 90 până la 95 de puncte. 

 

  • Anul înființării: 1990
  • Proprietari: Marilisa Allegrini și Leonardo Lo Cascio
  • Oenolog: Nicola Biasi (consultant Carlo Ferrini)
  • Producție anuală: aproximativ 150 000 de sticle
  • Suprafata cultivata: aproximativ 17 de hectare
  • Cultivare: naturală

 

Shopping Cart