Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Regiuni

Atunci când spui regiuni viticole ale Italiei te gândești cu siguranță la un vin bun, ce provine de
pe cele mai întinse și însorite podgorii, dar mai ales din zonele unde producătorii își dedică mare
parte din timp pentru ca vinul rezultat să fie cel spre care să te întorci mereu cu același drag.

Abruzzo

Abruzzo este o regiune cu contraste foarte mari din punct de vedere al reliefului şi al climei. De la nivelul mării, zona reprezentată de cei aproximativ 130 km de Coasta Adriatică, urcăm până la cele mai înalte vârfuri ale munţilor Apenini, Corno Grande şi Monte Amaro, la înălţimi de 2912 m, peste nivelul mării.
Două treimi din suprafaţa regiunii Abruzzo este muntoasă, iar în treimea rămasă (care cuprinde zonele deluroase ce coboară lin către mare), viticultura este practicată până la înalţimi de aproximativ 600 m peste nivelul mării, dând naştere unor peisaje fascinante.
Cele aproximativ 33.000 de hectare de viţă de vie, au un sol extrem de variat, care alternează de la solul pietros, la cel calcaros, iar mai apoi argilos, terminând cu cel nisipos (bogat în pietriş), toate acestea fiind tipologii de sol care asigură condiţii bune pentru o viticultură variată.

Toscana

Imaginile care ne vin în minte când oamenii vorbesc despre Toscana, sunt de fapt acele imagini inconfundabile din inima Toscanei, mai exact din regiunea Chianti.

Toată lumea vizualizează minunatul peisaj colinar situat între Florenţa şi Siena, dar Toscana înseamnă mai mult, mult mai mult. Toscana înseamnă natură pură, frumuseţe, bogăţie şi nu în ultimul rând diversitate.

Toscana este supranumită – Cuore d’Italia – în traducere – Inima Italiei, iar această regiune a fost întotdeauna una dintre cele mai animate şi de success regiuni ale Italiei şi a fost una dintre primele regiuni, unde a fost practicată viticultura, încă de pe timpurile etruscilor.

Toscana – Bolgheri

A fost odată un sătuc adormit în zona Maremma, la circa 10 kilometri distanţă de mare, loc în care familia soţiei tânărului Marchiz Mario-Incisa della Rochetta, deţinea un petec de pământ pietros.

Încă din vremea studenţiei sale, la secţia de agronomie a facultăţii din Pisa, marchizul visa să producă un vin nobil, asemănător faimoaselor vinuri de Bordeaux, inspirat fiind, de bunicul său, care scrisese mai multe cărţi despre cele mai importante soiuri de struguri.

La scurt timp după al II-lea război mondial, marchizul experimentează cu soiul Cabernet Sauvignon, plantându-l pe dealul plin de pietriş de sub castelul Castiglioncello, care era situat în afara oricărei zone viticole recunoscute la acea dată.

Toscana – Chianti

Zona Chianti Classico din zilele noastre, este regiunea colinară cuprinsă între Florenţa şi Siena, zona care a fost definită de către Cosimo al III lea de Medici în 1716, ca fiind regiunea geografică Chianti. În acele timpuri, vinul produs în această zonă purta numele de Chianti.

De-alungul anilor popularitatea şi renumele vinului Chianti a continuat să crească, la fel şi cantităţile produse sub această denumire, chiar dacă acesta nu provenea întotdeuna din această regiune a Toscanei.

Prin urmare, poducătorii de vin din această zonă, s-au reunit şi au creat în anul 1924 primul consorţiu, pentru a putea proteja denumirea de Chianti. Deja din acele timpuri, simbolul cocosului negru a devenit o marcă înregistrată.

Toscana – Montalcino

Montalcino este o mică localitate colinară, situată la circa 40 km sud de Siena.


Podgoriile sunt localizate pe dealurile înconjurătoare, la altitudini cuprinse între 120 şi 650 m, deasupra nivelului mării. Clima este fierbinte şi uscată, fiind însă temperată de vânturile care bat în permanenţă.

Soiul de struguri Sangiovese se dezvoltă excelent în această regiune, iar solul pietros şi arid, face ca viţa de vie să aibă rădăcini profunde, fapt ce duce la creşterea mineralităţii vinului.
Brunello di Montalcino este una dintre cele mai legendare poveşti de success din viticultura italiană.

Veneto

Este o regiune viticolă situată în nord-estul Italiei, care cuprinde o suprafaţă de aproximativ 80.000 de hectare de viţă de vie, şi se învecinează cu următoarele regiuni: la est cu Friuli Venezia Giulia, cu Trentino Alto Adige in Nord, Lombardia la vest şi Emilia Romagna la sud. Peisajul şi condiţiile climatice sunt definite şi influenţate în mare măsură de Coasta Adriatica, cu o întindere de aproximativ 150 de kilometri.
Amarone, Bardolino, Chiaretto, Custoza, Lugana, Prosecco, Recioto, Valpolicella precum şi multe alte etichete bine cunoscute, sunt toate produse în această regiune, în care viticultura a fost practicată încă de pe vremea etruscilor. Viile din aceasta regiune se bucură de soluri extrem de variate, de la cele nisipoase – calcaroase din nordul regiunii până la cele argiloase – aluvionale cu pietriş şi pământ de culoare roşie-maronie, în părţile sudice.

Sicilia

Vedeta exporturilor de vin italian. Cu o suprafata de aprox. 25.700 km², Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană, iar cu cei peste 100.000 de hectare de vita de vie plantata este si cea mai mare regiune viticolă din Italia. Viticultura se desfășoară aici de foarte mult timp, iar in urma unor sapaturi recente au fost descoperite vase de depozitare a vinului și semințe de struguri, datand inca din epoca bronzului. Grecii au colonizat insula în secolul al VIII-lea î.Hr. și au adus cu ei tehnicile de viticultură și multa viță de vie, iar unele dintre soiurile de struguri cultivate se datoreaza acestora. La fel ca majoritatea insulelor, Sicilia a cunoscut o istorie tumultuoasa sub influenta diferitelor dominații coloniale. Multe dintre ele au influențat si viticultura locala. Arabii au tolerat cultivarea vinului, dar au forțat producția de struguri de masă și de stafide. Ambele inca sunt o parte importantă a agriculturii siciliene si astăzi. Romanii și bourbonii, pe de altă parte, au favorizat vinul, britanicii au „inventat” Marsala, numită după numele arab al vechiului oraș-port din vest, Marsah el Allah.

Trentino Alto Adige

O regiune dublă, cu o diversitate uriașă. Tirolul de Sud și Trentino formează o regiune comună cu provinciile autonome Trento (Trient) în sud și Bolzano (Bozen) în nord. În timp ce italiana este vorbită predominant în Trentino, germana este limba principală în Tirolul de Sud. Trentino este mai cald și mai uscat decât Tirolul de Sud, lacul Garda oferind un climat mai blând. Micile afaceri familiale domină în Tirolul de Sud, în timp ce cooperativele mari domină în Trentino. Există, de asemenea, diferențe clare în soiurile de struguri. În Trentino domină soiurile de struguri roșii, în Tirolul de Sud cele albe. În Trentino – în principal în văile Adige și Sarca – aproape 10.000 de hectare sunt de viță de vie, dintre care aproximativ 70% sunt vinuri DOC. În jurul pitorescului oraș Trento, vinurile fructate prosperă din strugurii Schiava (Vernatsch), Müller-Thurgau, Riesling Italico (Welschriesling), Pinot Grigio, Pinot Bianco și Chardonnay, care – la fel ca în Tirolul de Sud și o parte din Veneto – sunt etichetate sub denumirea colectivă Valdadige DOC.

Friuli Venezia Giulia

Aceasta regiune este situata in nord-estul extrem al Italiei, invecinandu-se cu regiunea Süd Tirol si Austria la nord, cu Slovenia la est , Veneto la vest si cu Marea Mediterana la sud.
Cand iubitorii si cunoscatorii de vinuri vorbesc despre Friuli, de regula se gandesc la vinurile ce provin din cea mai mica zona a regiunii si anume, Collio. Asta pentru ca viticultorii din zona invecinata Sloveniei , din preajma localitatii Cormons, au fost intotdeuna in masura sa convinga prin calitatea produselor lor si asta deja de secole. Acestia au supravietuit tuturor vicisitudinilor vremurilor , tuturor razboaielor, a granitelor inchise , dar au fost in masura sa produca intotdeuna vinuri de inalta calitate.
Motivul pentru care Friuli Grave, cea mai mare zona a regiunii ca si suprafata, un teritoriu vast ce se intinde de la Udine si pana la Pordenone si apoi pana la punctul de atractie turistica, Lignano aflat pe malul Marii Adriatice, se bucura de mai putina recunoastre in comparatie cu Collio, este greu de inteles. In fond, aceasta zona insumeaza aproximativ 6500 de hectare de vita de vie iar aproape 50% din productia de vinuri DOC a intregii regiuni, provine de aici.

Puglia

Puglia este o regiune cu o forma alungita, localizata in cea mai sud-estica portiune a Italiei, marginita de Coasta Marii Adriatice. Este delimitata la nord de muntii Gargano care formeaza “Pintenul Cizmei ”, iar apoi se extinde catre sud peste toata peninsula Salento, care formeaza “Calcaiul Cizmei”. Se invecineaza la vest cu regiunile Basilicata si Campania, iar la nord cu regiunea Molise.
Climatul cald si solul foarte fertil, face ca Puglia sa fie o regiune excelenta pentru viticultura, aceasta fiind supranumita si “Crama Europei, avand o suprafata productiva de aproximativ 90.000 hectare si o productie anuala de aproximativ 900 milioane litri de vin.
In trecut, productia de vinuri era aproape in totalitate vanduta en gros ca si materie prima catre diversi imbuteliatori din alte regiuni, sau chiar exportata in alte tari. Astazi, din fericire lucrurile stau diferit, iar vinuri precum Negroamaro, Salice Salentino, Nero di Troia sau Primitivo se regasesc in multe din meniurile prestigioase, ale restaurantelor cu pretentii.

Producători

NU RATA NOUTĂȚILE

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.