Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.
Abruzzo este o regiune cu contraste foarte mari din punct de vedere al reliefului şi al climei. De la nivelul mării, zona reprezentată de cei aproximativ 130 km de Coasta Adriatică, urcăm până la cele mai înalte vârfuri ale munţilor Apenini, Corno Grande şi Monte Amaro, la înălţimi de 2912 m, peste nivelul mării. Două treimi din suprafaţa regiunii Abruzzo este muntoasă, iar în treimea rămasă (care cuprinde zonele deluroase ce coboară lin către mare), viticultura ... ...citește mai mult
Abruzzo este o regiune cu contraste foarte mari din punct de vedere al reliefului şi al climei. De la nivelul mării, zona reprezentată de cei aproximativ 130 km de Coasta Adriatică, urcăm până la cele mai înalte vârfuri ale munţilor Apenini, Corno Grande şi Monte Amaro, la înălţimi de 2912 m, peste nivelul mării.
Două treimi din suprafaţa regiunii Abruzzo este muntoasă, iar în treimea rămasă (care cuprinde zonele deluroase ce coboară lin către mare), viticultura este practicată până la înalţimi de aproximativ 600 m peste nivelul mării, dând naştere unor peisaje fascinante.
Cele aproximativ 33.000 de hectare de viţă de vie, au un sol extrem de variat, care alternează de la solul pietros, la cel calcaros, iar mai apoi argilos, terminând cu cel nisipos (bogat în pietriş), toate acestea fiind tipologii de sol care asigură condiţii bune pentru o viticultură variată.
Vinurile provenite din Abruzzo au fost multă vreme vinuri modeste, destinate consumului de masă, motiv pentru care notorietatea acestora, în trecut, nu a fost una de excepţie. Această perceptie a început să se schimbe spre finalul anilor 2000, când câţiva pionieri curajoşi şi dornici să se evidenţieze prin calitatea vinului lor, au început o ofensivă susţinută a calităţii, concentrându-şi toată energia pe obţinerea unor vinuri reprezentative. Unul dintre aceştia a fost şi Gianni Masciarelli, care a continuat neobosit să-şi prezinte vinurile sale, la toate târgurile şi expoziţiile posibile şi să impresioneze atât vizitatorii dar şi colegii săi de breaslă, cu calitatea vinurilor sale.
Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino, Passerino, Cerasuolo d’Abruzzo şi Montepulciano d’Abruzzo sunt principalele tipologii de vinuri, ale acestei regiuni. În Abruzzo, există 2 denumiri DOCG, 7 denominaţiuni DOC, şi 8 IGT. În zonele DOCG şi DOC se produc peste 100 milioane de litri de vinuri de calitate, adică aproximativ o treime din tot vinul produs în Abruzzo.
Principalele regiuni productive sunt cele din zona Chieti, cu circa 25.000 hectare de vii plantate, urmate de zona L’Aquila , Teramo şi Pescara, care toate la un loc însumează circa 7800 hectare de viţă de vie.
Cel mai cunoscut soi de struguri roşii este Montepulciano, care deseori este amestecat cu soiul Sangiovese. Mai sunt cultivate soiurile Barbera, Ciliegiolo sau cele internationale Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Cel mai des întâlnit soi de struguri albi cultivat este Trebbiano d’Abruzzo, iar pe lângă acesta se mai cultivă şi alte soiuri precum: Trebbiano Toscano, Pecorino, Bombino Bianco, Verdicchio, Malvasia, Falanghina, sau Bianca di Candida.
Cele mai importante vinuri de calitate ale regiunii Abruzzo, rămân totuşi Trebbiano d‘Abruzzo şi Montepulciano d’Abruzzo. Trebuie menţionat şi Cerasuolo d’Abruzzo, care este versiunea rosé obţinută din strugurii Montepulciano şi care nu este nici pe departe un vin uşor de vară.
DOCG – ABRUZZO
1. Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane – DOCG
2. Terre Tollesi sau Tullum – DOCG
DOC – ABRUZZO
1. Abruzzo DOC
2. Cerasuolo d’Abruzzo DOC
3. Controguerra DOC
4. Montepulciano d’Abruzzo DOC
5. Ortona DOC
6. Trebbiano d’Abruzzo DOC
7. Villamagna DOC
IGT – ABRUZZO
1. Colli Aprutini IGT
2. Colli del Sangro IGT
3. Colline Frentane IGT
4. Colline Pescaresi IGT
5. Colline Teatine IGT
6. Del Vastese sau Histonium IGT
7. Terre Aquilane sau Terre del’Aquila IGT
8. Terre di Chieti IGT
Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.