Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.
Vedeta exporturilor de vin italian Cu o suprafata de aprox. 25.700 km², Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană, iar cu cei peste 100.000 de hectare de vita de vie plantata este si cea mai mare regiune viticolă din Italia. Viticultura se desfășoară aici de foarte mult timp, iar in urma unor sapaturi recente au fost descoperite vase de depozitare a vinului și semințe de struguri, datand inca din epoca bronzului. Grecii au colonizat insula în secolul al VIII-lea î.Hr. și au adus ... ...citește mai mult
Vedeta exporturilor de vin italian
Cu o suprafata de aprox. 25.700 km², Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană, iar cu cei peste 100.000 de hectare de vita de vie plantata este si cea mai mare regiune viticolă din Italia.
Viticultura se desfășoară aici de foarte mult timp, iar in urma unor sapaturi recente au fost descoperite vase de depozitare a vinului și semințe de struguri, datand inca din epoca bronzului. Grecii au colonizat insula în secolul al VIII-lea î.Hr. și au adus cu ei tehnicile de viticultură și multa viță de vie, iar unele dintre soiurile de struguri cultivate se datoreaza acestora. La fel ca majoritatea insulelor, Sicilia a cunoscut o istorie tumultuoasa sub influenta diferitelor dominații coloniale. Multe dintre ele au influențat si viticultura locala. Arabii au tolerat cultivarea vinului, dar au forțat producția de struguri de masă și de stafide. Ambele inca sunt o parte importantă a agriculturii siciliene si astăzi. Romanii și bourbonii, pe de altă parte, au favorizat vinul, britanicii au „inventat” Marsala, numită după numele arab al vechiului oraș-port din vest, Marsah el Allah.
Datorita climatului său bine echilibrat, influențat de prezenta marii, si a reliefului variat prin terenuri deluroase și soluri vulcanice, regiunile de coastă ale Siciliei sunt unele dintre cele mai productive regiuni viticole. Timp de decenii, Sicilia a fost un producător de vin la vrac, in care cea mai mare parte a productiei a fost livrată în cisterne și nave, către alte regiuni viticole. Abia în jurul anilor 1990 și 2000 a început o schimbare importanta, prin renuntarea graduala la aceste practici cu rentabilitate scazuta. Prin aplicarea unor tehnologii moderne de vinificare și a unor metode de cultivare mai profitabile în podgorii, a fost brusc posibil să se producă un vin de calitate superioară, la prețuri destul de competitive. În același timp si cererea a crescut, pe măsură ce multe lanțuri mari de supermarketuri din întreaga lume au descoperit ca si vinul poate fi un produs cu rotatie rapida, si prin urmare l-au listat cu generozitate. Această luptă (în special cu producatorii din Australia) a fost câștigată în mod clar de sicilieni.
Nero d’Avola a devenit o adevarata vedeta la export
Marii proprietari de terenuri și-au dat seama rapid că pot avea realizari importante, daca au in portofoliu produse de bună calitate și au inceput sa investeasca masiv în aceasta directie. Astăzi, există o serie intreaga de afaceri de familie cu rezultate de exceptie in viticultura de varf, cum ar fi Planeta, Tasca d’Almerita, Cusumano sau Donnafugata, carora li se datoreaza in fapt, recunoasterea de care se bucura astazi vinurile siciliene. În plus, au existat si alte crame siciliene, cum ar fi Cornelissen, COS sau Marco de Grazia (Tenuta delle Terre Nere), precum și vechea familie Benanti, care s-au concentrat pe revitalizarea soiurilor vechi, cum ar fi Cerasuolo di Vittoria, pe reintroducerea in circuitul productiv a regiunilor uitate sau pe implementarea culturilor ecologice sau a vinificației în amfore – toate aceste lucruri contribuind la o dezvoltare si mai accelerata a viticulturii siciliene.
Noul boom se află pe Aetna
Această regiune era pe moarte în anul 2001, la acea vreme rămasesera doar 14 crame operationale. Drepturile de plantare au fost vândute investitorilor din Maremma, numeroase podgorii fiind lasate in paragina, fara a mai fi cultivate. Munca manuală devenise mult prea dificila, procedeele prea laborioase si randamentul mult prea scazut .
Când cei care au dat tonul schimbarii profunde in viticultura siciliana, i-au lăsat brusc pe criticii de vin din întreaga lume să ia notă de vinurile lor elegante, toate familiile viticole cunoscute au fost din nou interesate de „Mamma Etna”, așa cum este numit vulcanul aici, datorita solului sau vulcanic extrem de fertil. Astăzi, sunt din nou aproape 200 de producători activi in zona, majoritatea cu parcele mici de câteva hectare de viță de vie. Atât vinurile albe minerale din Catarrato, Carricante și Minella, dar mai ales elegantele Rosso dell’Etna de la Nerello Mascalese și Nerello Cappuccio sunt în prezent foarte căutate de iubitorii de vin din întreaga lume, deoarece există in cantitati destul de reduse. Unii ar putea clasifica aceste vinuri roșii de la Aetna destul de sus in topul vinurilor prestigioase, pozitionandu-le la niveluri similare cu cele mai bune Burgunder și Barbaresco.
Vinurile albe domină în Sicilia
Greu de crezut, dar totuși aproximativ 60% din toate vinurile din Sicilia sunt vinuri albe. Cele mai importante sunt soiurile locale: Grillo, Inzolia, Catarratto și Carricante, precum și o varietate de Trebbiano. Între timp, există de asemenea: Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon și multe altele, care sunt utilizate mai ales pentru cuvée-uri albe (chiar și Riesling-ul fiind acum disponibil).
Cele mai frecvente soiuri roșii sunt Nero d’Avola și cele două Nerello, completate de soiurile internaționale tipice precum Merlot, Cabernet Sauvignon și Alicante. În ultimii ani, multe crame au descoperit că Syrah produce rezultate excelente, astfel încât Syrah-ul este în prezent replantat pe scară largă.
Ascensiunea a adus, de asemenea, si o mare confuzie cu privire la regiunile de origine, cu un numar de peste 20 de regiuni DOC, ieșite într-un interval foarte scurt de timp, implicând adesea un grup relativ restrans de producători. Curând a devenit clar că nimeni nu va mai observa aceste diferente, iar când pe sticla scrie Sicilia, toată lumea știe de unde provine continutul acesteia. Aproape toate cramele produc una sau mai multe etichete Sicilia IGT, care odată cu recolta din 2012, a preluat denumirea de DOC Sicilia, cu mai multe subdiviziuni.
În prezent, există un singur DOCG – de unde provine Cerasuolo di Vittoria roșu și fructat – și 23 de regiuni DOC, dintre care cele mai importante sunt: Alcamo, Etna, Malvasia delle Lipari, Mamertino, Marsala, Menfi, Monreale, Noto, Pantelleria, Salaparuta, Siracusa, Vittoria și, desigur, DOC Siciliană.
Zona viticolă a Siciliei include 1 DOCG, 23 DOC și 7 zone IGT.
DOCG – Sicilia
DOC – Sicilia
IGT – Sicilia
Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.