Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Toscana Chianti

Zona Chianti Classico din zilele noastre, este regiunea colinară cuprinsă între Florenţa şi Siena, zona care a fost definită de către Cosimo al III lea de Medici în 1716, ca fiind regiunea geografică Chianti. În acele timpuri, vinul produs în această zonă purta numele de Chianti. De-alungul anilor popularitatea şi renumele vinului Chianti a continuat să crească, la fel şi cantităţile produse sub această denumire, chiar dacă acesta nu provenea întotdeuna din această regiune a Toscanei. Prin urmare, poducătorii de vin din ... ...citește mai mult

Cu o culoare pătrunzătoare și minunat de limpede, Chianti Classico Riserva își dezvăluie aroma primitoare care amintește de cireșe coapte, cu note de condimente și ...

Categorie -

Clasificare -

Clasificare prosecco -

    Crame -

    Soi strugure +

    An +

    Cantitate +

    Pret

    Regiunea Toscana Chianti

    Zona Chianti Classico din zilele noastre, este regiunea colinară cuprinsă între Florenţa şi Siena, zona care a fost definită de către Cosimo al III lea de Medici în 1716, ca fiind regiunea geografică Chianti. În acele timpuri, vinul produs în această zonă purta numele de Chianti.
    De-alungul anilor popularitatea şi renumele vinului Chianti a continuat să crească, la fel şi cantităţile produse sub această denumire, chiar dacă acesta nu provenea întotdeuna din această regiune a Toscanei.
    Prin urmare, poducătorii de vin din această zonă, s-au reunit şi au creat în anul 1924 primul consorţiu, pentru a putea proteja denumirea de Chianti. Deja din acele timpuri, simbolul cocosului negru a devenit o marcă înregistrată.
    În anul 1932, regiunea geografică definită încă din anul 1716, a fost declarată oficial ca şi regiune viticolă Chianti Classico, iar “Gallo Nero” (cocosul negru) devenea marca regiunii Chianti Classico.
    Regiunile aflate în afara zonei “Classico” au fost divizate în următoarele sub-regiuni: Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano, Rufina iar în anul 1997 s-a adăugat şi Montespertoli.
    Atât Chianti cât şi Chianti Classico au primit denumirea DOCG în anul 1984.
    Producţia fiecărei regiuni este strict reglementată, atât ca şi varietate a soiurilor de struguri ce pot fi cultivaţi, cât şi din punct de vedere al cantităţilor ce pot fi produse, dar şi a nivelului minim de alcool permis în vin.
    Principalele soiuri cultivate în zona Chianti sunt: Sangiovese în proporţie de minim 75%, Canaiolo Nero până la 10%, Trebbiano şi Malvasia del Chianti tot în proporţie de până la 10%, precum şi alte soiuri de struguri roşii până la un maxim de 15% respectiv 20% pentru Chianti-urile cu obligativitatea indicării subzonelor de provenienţă sau cu denumirea adiţională de Superiore.
    În zona Chianti sunt cultivate momentan aproximativ 15.500 de hectare de viţă de vie.
    În zona Chianti Classico proporţia cultivată din soiul Sangiovese, trebuie să fie de minim 80%, iar diferenţa de 20% trebuie completată cu soiuri autohtone precum Canaiolo, Ciliegiolo sau Colorino, sau cu alte soiuri internaţionale precum Cabernet, Merlot şi Syrah. Soiurile de struguri albi sunt interzise în zona Chianti Classico. Mulţi producători din zona Chianti Classico au ales să folosească în realizarea vinurilor lor, strugurii din soiul Sangiovese, în proporţie de 100%.
    Pe lângă vinurile standard, regulamentul prevede ca pentru a putea folosi denumirea de Riserva, vinurile trebuie să fie maturate cel puţin 24 de luni. Pentru gama de vârf denumită Chianti Classico Gran Selezione, strugurii trebuie să provină doar din viile proprii ale producătorului, iar acestea trebuie să aiba un singur soi de strugure şi vinul să fie maturat pentru o perioadă de cel puţin 30 de luni.
    Regiunea Chianti Classico reuneşte o suprafaţă cultivată cu viţă de vie de aproximativ 7200 de hectare.
    Deşi există anumite soiuri aprobate de struguri albi pentru a fi cultivate în această zonă, iar anumite vinuri sunt de mare success, proporţia de vinuri albe produse aici este infimă. Vernaccia di San Gimignano a fost primul vin italian alb care a primit denumirea DOC în 1966 fiind localizat în regiunea Chianti. În anul 1993 această denumire a fost elevată din DOC în DOCG.
    Regiunea Chianti este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa.

    Producători

    NU RATA NOUTĂȚILE

    Abonează-te la newsletter

    Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.