Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Toscana Montalcino

Montalcino este o mică localitate colinară, situată la circa 40 km sud de Siena. Podgoriile sunt localizate pe dealurile înconjurătoare, la altitudini cuprinse între 120 şi 650 m, deasupra nivelului mării. Clima este fierbinte şi uscată, fiind însă temperată de vânturile care bat în permanenţă. Soiul de struguri Sangiovese se dezvoltă excelent în această regiune, iar solul pietros şi arid, face ca viţa de vie să aibă rădăcini profunde, fapt ce duce la creşterea mineralităţii vinului. Brunello di Montalcino este ... ...citește mai mult

Poggio San Polo Brunello 2017 este o selecție a celor mai buni struguri din diferitele podgorii ale cramei. Se deschide foarte atractiv, cu fructe negre, multe cireșe negre și ...

Categorie -

Clasificare -

Clasificare prosecco -

    Crame -

    Soi strugure +

    An +

    Cantitate +

    Pret

    Regiunea Toscana Montalcino

    Montalcino este o mică localitate colinară, situată la circa 40 km sud de Siena.
    Podgoriile sunt localizate pe dealurile înconjurătoare, la altitudini cuprinse între 120 şi 650 m, deasupra nivelului mării. Clima este fierbinte şi uscată, fiind însă temperată de vânturile care bat în permanenţă. Soiul de struguri Sangiovese se dezvoltă excelent în această regiune, iar solul pietros şi arid, face ca viţa de vie să aibă rădăcini profunde, fapt ce duce la creşterea mineralităţii vinului.
    Brunello di Montalcino este una dintre cele mai legendare poveşti de success din viticultura italiană. Deşi un vin cu denumirea de Brunello apare în documente vechi ce datează din secolul al 14 lea, naşterea acestuia este considerată a fi în anul 1888, când Clemente Santi descrie primul vin realizat din propriile sale clone din soiul Sangiovese, pe care le-a selectat de-alungul anilor pentru realizarea de Brunello, pe domeniul Il Greppo, ce aparţinea familei sale, Biondi – Santi.
    El a permis vinului să se matureze pe o perioadă de mai mulţi ani, în butoaie mari din stejar de Slavonia.
    Deşi până în anul 1945 au fost produse doar patru vinuri (1888, 1891, 1925 şi 1945), acesta era renumit pentru calitatea sa, iar faima lui a început să se extindă şi dincolo de graniţele Italiei. Datorită faptului că era destul de rar, se vindea la preţuri foarte ridicate pentru un vin Italian, din acea perioadă. Pentru multă vreme Biondi – Santi a fost singurul producător de Brunello, iar până în anii 1970 a fost şi cel mai mare producător, din acea vreme.
    Biondi- Santi este şi astăzi o cramă model, iar preţurile produselor sale sunt printre cele mai ridicate de pe piaţă.
    În anul 1966 Brunello di Montalcino obţine denumirea de DOC, iar în anul 1980 aceasta primeşte prima apelaţiune DOCG din Italia, împreună cu “fratele mai mic” Vino Nobile di Montepulciano. În anul 1980 au fost produse 63.583 de sticle de Brunello, în timp ce astăzi producţia acestuia depăşeşte 10 milioane de sticle. Cele 700 de hectare cultivate în acei ani, s-au transformat astăzi în 24.000 de hectare, din care 3500 de hectare sunt dedicate vinului Brunello. Numărul producătorilor s-a înzecit de atunci, iar printre aceştia se numără astăzi şi mulţi investitori, din afara Italiei. În zilele noastre, preţul unui hectar de teren care permite cultivarea de Brunello, atinge uşor o jumatate de million de euro ca şi preţ.
    Producţia de Brunello di Montalcino este strict reglementată şi monitorizată în permanenţă de către Consorzio del Vino Brunello di Montalcino, iar fiecare sticla poartă un număr de identificare, fapt ce asigură trasabilitatea acestuia până la locul de origine. Absolut toţi producătorii de Brunello sunt membri ai consorţiului, o situaţie unică în Italia, comparativ cu oricare altă zonă de producţie viticolă italiană. Cantitatea produsă este reglementată, iar soiurile care sunt permise în vinurile din zona Montalcino sunt: Brunello, Rosso, Sant’Antimo şi Moscadello di Montalcino.
    Pentru realizarea de Brunello di Montalcino, este permisă folosirea în exclusivitate a soiului Sangiovese, iar in zilele noastre, majoritatea clonelor folosite îşi au originea în selecţia făcută la începuturi de către Biondi-Santi. Recent, a fost efectuată şi o altă selecţie de clone, de către Castello di Banfi, sub supraveghere ştiinţifică, iar clona de Sangiovese aleasă este numită simplu Brunello iar unii experţi o numesc şi Sangiovese Grosso, deoarece această clonă are boabele mai mari decât cele ale clonelor din Chianti, spre exemplu.
    Pentru producţia de Rosso di Montalcino, este la fel de obligatorie folosirea în proporţie de 100% a soiului Sangiovese, cu diferenţa că aici cantitatea produsă poate fi mai mare, iar punerea pe piaţă poate fi efectuată mai devreme, comparativ cu Brunello.
    În vinurile Rosso Sant’Antimo sunt permise şi alte varietăţi de struguri, cu precizarea că, varietatea principală trebuie să aibă o proporţie de minim 70%. Celelalte vinuri roşii din Montalcino sunt de regulă cupaje de diferite soiuri şi sunt etichetate Rosso Toscana IGT.
    Brunello nu poate fi pus pe piaţă decât după data de 01 Ianuarie a celui de-al cincilea an de după recoltă. Înainte de asta, trebuie să fie maturat minim 2 ani in butoi (de regula sunt 4 ani), iar mai apoi trebuie depozitat în sticle. În cazul Brunello Riserva, perioada descrisă mai sus se prelungeşte cu încă un an.
    Nume precum Altesino, Biondi Santi – Il Greppo, Casanova di Neri, Castello Banfi, Ciacci Piccolomini, Donna Olga, Il Poggione, Lisini, Mastrojanni, Poggio Antico, Siro Pacenti, Tenuta Fanti, Uccelleria sau Valdicava, au contribuit din plin la creşterea notorietăţii acestei regiuni, obţinând de-alungul anilor numeroase premii internaţionale, majoritatea produselor lor fiind exportate pe întreg mapamondul, la preţuri considerabile.

    Producători

    NU RATA NOUTĂȚILE

    Abonează-te la newsletter

    Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.