Crama | Grattamacco |
---|---|
Regiuni | Toscana – Bolgheri |
Soi strugure | 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 15% Sangiovese |
Vinificatie | Fermentare in recipienti din lemn deschisi fara control al temperaturii, urmata de maturare in barrique timp de 18 luni si o perioada de 12 luni in sticla. |
Alcool | 14.5% |
Zahar rezidual | 0,95 g/l |
Aciditate totala | 5,78 g/l |
Temperatura servire | 18-20 °C |
Potential invechire | 2042+ |
Cantitate | 0.75 l |
Asocieri culinare | Carne de pasare, pizza, paste, vanat, preparate la gratar. |
An | 2020 |
Clasificare | Sec |
Soi strugure atribut | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Roșu rubiniu strălucitor și bogat. Buchet fin, elegant, cu arome de fructe, note de cafea și arome complexe de condimente. Gustul este de lungă durată, cu o aciditate în echilibru perfect cu taninul și corpul. Un vin cu o mare elasticitate și personalitate, potrivit pentru o învechire îndelungată, dar și încântător ca vin tânăr.
„Rubiniu strălucitor, puternic, cu o ușoară tenta de culoare granata. Se deschide cu note intense de tutun ușor, ceva fum rece, apoi cireșe negre coapte și mure. Gust incantator, tanin captivant, se deschide în mai multe straturi, final foarte lung, plăcut de băut.” – FALSTAFF
„Aromele minunate de coacăze și mure duc la un corp mediu spre plin, cu taninuri rotunde, cremoase și un final suculent. Multă intensitate și profunzime. Miros de salvie proaspătă și foi de dafin. Din struguri crescuți organic. Minunat de băut acum, dar și mai bun în 2024.” – JAMES SUCKLING
„Grattamacco este un amestec de 65% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot și 15% Sangiovese, ceea ce contribuie cu siguranță la stilul mai proaspăt al acestui vin. Imaginea de ansamblu este completă doar atunci când înțelegem că podgoriile folosite pentru acest amestec sunt situate la cea mai înaltă altitudine de pe întreg domeniul. Potrivit vinificatorului Luca Marrone, în 2019, maturarea strugurilor a fost lentă, iar recoltarea a avut loc pe 4 octombrie. Grattamacco strălucește prin aromele sale caracteristice de frunze de pădure mediteraneană, cu coajă de kiwi asertivă, cu arome fine de coacăze negre, ardei gras și ciocolată. Buchetul este catifelat, tineresc și ferm, mai puțin dezinvolt în comparație cu Alberello, dar mai strâns și extrem de elegant – strugurii Sangiovese par să accentueze prospețimea roșie a fructelor. Persistența gustului este uimitoare.” – DECANTER
„Bolgheri Superiore Grattamacco 2019 este o adevărată frumusețe care arată foarte bine astăzi, bazându-se doar pe vârsta avansată a viței de vie. Viile de Cabernet Sauvignon și Syrah au rezultate excelente după șapte ani, în timp ce viile de Merlot și Sangiovese au nevoie de câțiva ani în plus înainte de a începe să arate acel grad suplimentar de complexitate, îmi spune echipa de vinificatori. Acesta este un vin complet și frumos echilibrat, care prezintă o extracție moale și taninuri deosebit de dulci.” – ROBERT PARKER
„Dens și neted, cu arome și gusturi de cireșe negre, mure, prune, fier, lemn dulce și mentol. Proaspăt și cu o coloană vertebrală de taninuri, acest vin se termină deocamdată pe partea compactă. Arată echilibru, așa că aveți răbdare.” – WINE SPECTATOR
Recenzii
Nu există recenzii până acum.