Crama | Bastianich |
---|---|
Regiuni | Friuli Venezia Giulia |
Soi strugure | Chardonnay şi Sauvignon Blanc |
Vinificatie | Fermentare in recipienti de inox si maturare in recipienti de inox si partial in butoaie de stejar, urmata de o perioada suplimentara de maturare in sticla. |
Alcool | 14.0% |
Zahar rezidual | 3,80 g/l |
Aciditate totala | 5,37 g/l |
Temperatura servire | 8-10 °C |
Potential invechire | 2029-2031 |
Cantitate | 0.75 l |
Asocieri culinare | Ideal cu carnuri albe la rotisor sau carnuri de vitel, porc sau peste |
An | 2019 |
Clasificare | Sec |
Soi strugure atribut | Chardonnay, Sauvignon Blanc |
În 1998, odată cu podgoria, a luat naștere și produsul emblematic pentru domeniul Bastianich, ca purtător de stindard și cu un mesaj clar pentru oenologi: „Vinul friulan, în manifestarea sa supremă, nu are nimic de invidiat nici din punct de vedere al calității, nici din cel al longevității îcomparativ cu celelalte vinuri albe de renume mondial. Prin această trăinicie, Vespa Bianco și-a clădit reputația și faima. Grație eleganței conferite de Chardonnay și structurii date de strugurii Sauvignon Blanc bine copți, vinul reprezintă apogeul cupajelor Friulane „super-albe” și este pe bună dreptate considerat printre cele mai bune vinuri albe din Italia.
În tinerețea sa, Vespa relevă nuanțe de galben și de auriu antichizat, cu o luminozitate și o claritate extraordinara. Nasul simte note de ceară de albine, caise și miere, conferindu-i vinului un impact imediat, proaspăt, dar structurat. Simțul gustului e învăluit de complexitate, structura și textura vinului extinzându-se pe cerul gurii cu finețe, voluptate și echilibru. Învechit timp de 5 sau 10 ani (sau chiar mai mult) în sticlă, devine incredibil. Se potrivește perfect cu fructele de mare și crustaceele, dar însoțește cu ușurință orice fel de carne albă și preparate robuste (chiar și afumate). De neuitat când este sorbit singur, poate după o zi grea de muncă…
Recenzii
Nu există recenzii până acum.