Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Toscana Bolgheri

A fost odată un sătuc adormit în zona Maremma, la circa 10 kilometri distanţă de mare, loc în care familia soţiei tânărului Marchiz Mario-Incisa della Rochetta, deţinea un petec de pământ pietros. Încă din vremea studenţiei sale, la secţia de agronomie a facultăţii din Pisa, marchizul visa să producă un vin nobil, asemănător faimoaselor vinuri de Bordeaux, inspirat fiind, de bunicul său, care scrisese mai multe cărţi despre cele mai importante ... ...citește mai mult

Culoare roșie purpurie limpede, cu o frumoasă tenta rubinie, densă în pahar. Parfumul sau indica o complexitate fină, cu note bine evidentiate de fructe roșii și negre, precum ...

Categorie -

Clasificare -

Clasificare prosecco -

  Crame -

  Soi strugure +

  An +

  Cantitate +

  Pret

  Regiunea Toscana Bolgheri

  A fost odată un sătuc adormit în zona Maremma, la circa 10 kilometri distanţă de mare, loc în care familia soţiei tânărului Marchiz Mario-Incisa della Rochetta, deţinea un petec de pământ pietros.
  Încă din vremea studenţiei sale, la secţia de agronomie a facultăţii din Pisa, marchizul visa să producă un vin nobil, asemănător faimoaselor vinuri de Bordeaux, inspirat fiind, de bunicul său, care scrisese mai multe cărţi despre cele mai importante soiuri de struguri.
  La scurt timp după al II-lea război mondial, marchizul experimentează cu soiul Cabernet Sauvignon, plantându-l pe dealul plin de pietriş de sub castelul Castiglioncello, care era situat în afara oricărei zone viticole recunoscute la acea dată.
  Primul său vin l-a produs în anul 1948, dar nu a reuşit să vândă nimic din producţia acelui an. Acelaşi scenariu s-a repetat şi în anii următori, până în 1960. Până în acel an, vinul a fost băut în totalitate de familie, mai puţin câteva cutii, care erau păstrate pentru a putea urmări evoluţia acestuia în timp. Marchizul a avut surpriza să descopere că vinul a evoluat în mod splendid în timp, iar în anul 1965 a mai plantat două vii, una cu Cabernet Sauvignon şi una cu Cabernet Franc.
  Fiul său Nicoló, împreună cu nepotul său Piero Antinori, reuşesc să-l convingă pe marchiz să comercializeze vinul, iar ce s-a întâmplat mai apoi, este istorie.
  În anul 1968 primul Sassicaia (denumit după terenul pietros Sassi=pietre) a fost pus pe piaţă. Vinul care avea în compoziţia sa Cabernet Sauvignon şi un procentaj mic de Cabernet Franc, a făcut senzaţie în Italia şi în scurt timp a câştigat diverse premii la nivel internaţional.
  Sassicaia devine un cult în jurul anilor 1985, iar succesul său este datorat în mare parte şi faimosului oenolog Giacomo Tachis. Acesta făcuse deja istorie pentru familia Antinori cu arhicunoscutul Tignanello, iar între timp devenise şi consultantul marchizului Incisa della Rochetta.
  În anul 1981, după ce Ludovico Antinori, fratele mai mic al şefului familiei Piero, preia Tenuta dell’ Ornelaia, toţi producătorii de vin renumiţi din Italia, încep să-şi dorească să deţină o vie în această zonă, aşa că la scurt timp preţurile terenurilor au explodat. Astfel, a luat sfârşit perioda de linişte şi calm, care definise până atunci această mică alezare.
  La vremea aceea, aceste vinuri nu aparţineau nici unei apelaţiuni şi prin urmare au fost denumite – vinuri de masă, până când un tânăr critic de vinuri, vorbitor de limba engleză, a ales să le dea numele de Supertuscan, iar succesul internaţional care a urmat, a fost unul gigantic.
  Ministrul agriculturii din acea vreme, a găsit o soluţie ingenioasă de a scăpa de denumirea banală de vin de masă şi a dat naştere denumirii IGT (Indicazione Geografica Tipica), creând astfel o nouă categorie în care vinurile să fie produse, garantând totodată provenienţa controlată a acestora.
  În anul 1994, Bolgheri primeşte denumirea DOC, iar în anul 2013, Tenuta San Guido a fost primul şi până în momentul de faţă singurul producător italian, care a primit propria sa denumire, DOC Bolgheri – Sassicaia.
  Între timp, zona Bolgheri a produs multe vinuri de excepţie provenind de la producători precum Argentiera, Ca’Marcanda, Grattamacco, Guado al Tasso, Le Macchiole, Michele Satta, Poggio Al Tesoro, pentru a numi doar câteva dintre numele sonore, care pot fi auzite alături de vârfurile incontestabile ale acestei zone, Sassicaia si Ornellaia, ultima cramă fiind parte a grupului Frescobaldi începând cu anul 2005.
  Cele aproape 200 de hectare, pe care le includea zona Bolgheri la începutul anilor 2000, au crescut astăzi la ceva mai mult de 1200 de hectare, producând aprox. 4,8 milioane litri de vin de înaltă calitate şi chiar dacă perioada investiţiilor intense în această zonă s-a mai domolit, vinurile Supertuscan din regiunea Bolgheri au rămas fără doar şi poate, vinurile favorite ale cunoscătorilor.

  Producători

  NU RATA NOUTĂȚILE

  Abonează-te la newsletter

  Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.