Taxă livrare curier 17.90 lei. Livrare gratuită pentru comenzi de peste 200 lei.

Veneto

Este o regiune viticolă situată în nord-estul Italiei, care cuprinde o suprafaţă de aproximativ 80.000 de hectare de viţă de vie, şi se învecinează cu următoarele regiuni: la est cu Friuli Venezia Giulia, cu Trentino Alto Adige in Nord, Lombardia la vest şi Emilia Romagna la sud. Peisajul şi condiţiile climatice sunt definite şi influenţate în mare măsură de Coasta Adriatica, cu o întindere de aproximativ 150 de kilometri. Amarone, Bardolino, Chiaretto, Custoza, Lugana, Prosecco, Recioto, Valpolicella precum şi multe alte etichete bine ... ...citește mai mult

Cel mai tânăr descendent al familiei Guerrieri Rizzardi din familia Amarone provine din trei podgorii din comuna Negrar, inclusiv din cea mai bună podgorie Calcarole. Strugurii sunt uscaț...

Categorie -

Clasificare -

Clasificare prosecco -

Crame -

Soi strugure +

An +

Cantitate +

Pret

Regiunea Veneto

Este o regiune viticolă situată în nord-estul Italiei, care cuprinde o suprafaţă de aproximativ 80.000 de hectare de viţă de vie, şi se învecinează cu următoarele regiuni: la est cu Friuli Venezia Giulia, cu Trentino Alto Adige in Nord, Lombardia la vest şi Emilia Romagna la sud. Peisajul şi condiţiile climatice sunt definite şi influenţate în mare măsură de Coasta Adriatica, cu o întindere de aproximativ 150 de kilometri.
Amarone, Bardolino, Chiaretto, Custoza, Lugana, Prosecco, Recioto, Valpolicella precum şi multe alte etichete bine cunoscute, sunt toate produse în această regiune, în care viticultura a fost practicată încă de pe vremea etruscilor.
Viile din aceasta regiune se bucură de soluri extrem de variate, de la cele nisipoase – calcaroase din nordul regiunii până la cele argiloase – aluvionale cu pietriş şi pământ de culoare roşie-maronie, în părţile sudice.
Cele mai importante zone productive sunt: câmpiile din apropierea Coastei Adriatice, zona râului Po, Verona, Vicenza, Venezia, precum şi cea situată în jurul lacului Garda.
Denumirile DOC şi DOCG acoperă mai bine de jumătate din producţia regiunii Veneto, iar majoritatea sunt localizate în apropierea oraşului Verona, care este considerat a fi centrul viticulturii italiene, fiind şi locul de desfăşurare a unuia dintre cele mai importante târguri la nivel mondial în domeniul viticulturii şi anume – VINITALY.
Cele mai renumite vinuri ale regiunii sunt:
Prosecco- cu variantele de top ce provin din zona Conegliano şi Valdobbiadene, precum şi cel produs pe colinele foarte abrupte, din apropierea localităţii Cartizze.
Soave- în care, conform reglementărilor actuale este obligatorie prezenţa soiului Garganega în proporţie de minimum 70%.
Soave- Classico, o regiune situată pe dealurile cu pante extrem de abrupte, pline de terasamente şi un sol de origine vulcanică, situată la nord est de Verona, şi care reprezintă locul de origine a unora dintre cele mai bune vinuri albe ale Italiei.
Lugana şi Custoza, sunt vinuri care au fost transformate de-alungul timpului din vinuri comune, în vinuri elegante, printr-o atenţie deosebită acordată calităţii produsului finit.
Vinurile rosé şi roşii, Bardolino şi Chiaretto, deşi au un conţinut moderat de alcool, sunt totuşi în măsură să dovedească, printr-o calitate excelentă, măreţia vinului ce poartă aceaste denumiri.
Vedeta incontestabilă şi eticheta simbol a regiunii Veneto este Amarone della Valpolicella.
Astăzi, Amarone este un adevărat succes atât în Italia dar mai ales în afara graniţelor acesteia, iar notorietatea sa este egală cu vinurile provenite din zona Barolo, Barbaresco, Brunello sau Bolgheri.
După recoltare, strugurii sunt uscaţi pentru o perioadă de circa 100 de zile înainte de a fi presaţi. Acest lucru conferă vinului un conţinut alcoolic uşor mai elevat, eleganţă şi un gust aparte, cu o tentă uşor dulceagă.
Amarone este un vin care intră pe piaţă doar după o perioadă de mai mulţi ani de maturare în sticlă, uneori ieşind direct ca şi un vin Riserva.
La umbra marelui Amarone trebuie să amintim şi vinurile Valpolicella Classico şi Ripasso, ultimul cunoscut şi sub pseudonimul Baby-Amarone.
Chiar dacă este un pic demodat, merită să menţionăm şi Recioto, un vin roşu pentru desert, cu un gust uşor amărui şi care este un fel de predecesor al vinului Amarone.

Date statistice:
Producţie anuală: aprox. 1 miliard de litri din care
– vinuri roşii sau rosé: aprox. 235 millioane de litri
– vinuri albe: aprox. 780 millioane de litri
Regiunea Veneto reprezintă aproximativ 20% din producţia viticolă totală a Italiei.

DOCG – VENETO
1. Amarone della Valpolicella DOCG
2. Asolo Prosecco DOCG
3. Bagnoli Friularo o Friularo di Bagnoli DOCG
4. Bardolino Superiore DOCG
5. Colli di Conegliano DOCG
6. Colli Euganei Fior d’Arancio DOCG
7. Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
8. Lison DOCG
9. Montello Rosso DOCG
10. Piave Malanotte sau Malanotte del Piave DOCG
11. Recioto della Valpolicella DOCG
12. Recioto di Gambellara DOCG
13. Recioto di Soave DOCG
14. Soave Superiore DOCG

DOC – VENETO
1. Arcole DOC
2. Bagnoli di Sopra sau Bagnoli DOC
3. Bardolino DOC
4. Bianco di Custoza sau Custoza DOC
5. Breganze DOC
6. Colli Berici DOC
7. Colli Euganei DOC
8. Corti Benedettine del Padovano DOC
9. Delle Venezie DOC
10. Gambellara DOC
11. Garda DOC
12. Lessini Durello sau Durello Lessini DOC
13. Lison Pramaggiore DOC
14. Merlara DOC
15. Monti Lessini DOC
16. Montello e Colli Asolani DOC
17. Piave DOC
18. Prosecco DOC
19. Riviera del Brenta DOC
20. San Martino della Battaglia DOC
21. Soave DOC
22. Valdadige DOC
23. Valdadige Terradeiforti DOC
24. Valpolicella DOC
25. Valpolicella Ripasso DOC
26. Venezia DOC
27. Vicenza DOC
28. Vigneti della Serenissima sau Serenissima DOC

IGT – VENETO
1. Alto LIvenza IGT
2. Colli Trevigiani IGT
3. Conselvano IGT
4. Marca Trevigiana IGT
5. Trevenezie IGT
6. Vallagarina IGT
7. Veneto IGT
8. VEneto Orientale IGT
9. Verona sau Provincia di Verona sau Veronese IGT

Producători

NU RATA NOUTĂȚILE

Abonează-te la newsletter

Înscrie-te la newsletterul Vinoamo și beneficiază de 5% reducere pentru prima comanda.